2018.01.11 11:08

A MEDLINE, mint betegápolási információforrás szerepének vizsgálata: adatelemzés a Value of Libraries című tanulmányból

„Kathel Dunn, PhD; Joanne Gard Marshall, PhD, AHIP, FMLA; Amber L. Wells, PhD; Joyce E. B. Backus, MSLS: Examining the role of MEDLINE as a patient care information resource: an analysis of data from the Value of Libraries study” című cikk ismertetése

A szerzők célja a MEDLINE adatbázis különleges szerepének megértése. Más, az egészségügyben és betegápolás területén jelenlévő információforrásokkal hasonlították össze a használatát. A könyvtárak értékét vizsgáló tanulmány adatainak elemzésével érték el eredményeiket.

A felmérés során 16122 válasz érkezett 56 kórház dolgozóitól az egészségügyi információs források használatáról és a betegápolási folyamatban betöltött szerepükről. A válaszadók 19 lehetséges forrásból (köztük a MEDLINE) választhatták ki, hogy melyiket használják munkájuk során. A választható források listája a következő volt: könyvek (online/elektronikus), könyvek (nyomtatott), CINAHL, Clinical Evidence (BMJ), betegek számára készített egészségügyi információforrások, DynaMed, eMedicine, ePocrates, Essential Evidence Plus, folyóiratok (online/elektronikus), folyóiratok (nyomtatott), MD Consult, Micromedex, Nursing Reference Center, Ovid MEDLINE, szakmai társaságok weboldalai, PubMed/MEDLINE, Stat!Ref, UpToDate. A felmérés adatainak vizsgálatához statisztikai eszközöket használtak. Azt vizsgálták, hogy az egyének hány információforrást szoktak használni, milyen kombinációban, van-e valamilyen kapcsolat ezek között.

A kiértékelést követően arra a megállapításra jutottak, hogy az egészségügyben dolgozó szakemberek átlagosan 3,5 forrást használnak a betegápolás támogatásához. A válaszadók többsége (közel 75 %-a) több mint egy információs forrást vesz igénybe klinikai kérdések megválaszolására. Leggyakrabban a folyóiratokat (nyomtatott és online egyaránt) és a MEDLINE adatbázist használják. Az alábbi ábrán a kiértékelés grafikus diagramja látható:

 

Megfigyelték, hogy ha a szakemberek az átlagosnál több információforrást használtak, akkor nagyobb volt a valószínűsége annak, hogy változtatnak a beteg kezelésén. Továbbá, kisebb valószínűséggel fordultak elő mellékhatások.

A MEDLINE segíti a szakembereket a mellékhatások elkerülésében, a betegápolás támogatásában és választ ad klinikai kérdésekre.

Az eredeti cikk a Journal of the Medical Library Association oldalán jelent meg 2017 októberében, ITT érhető el.

Vissza

 Postacím
Magyar Orvosi Könyvtárak  Szövetsége
1088 Budapest, Mikszáth tér 5.

 

 e-mail cím
moksz.orvosikonyvtarak@gmail.com

Webtartalom felelős: 
Vizvári Dóra

Hivatalos levelezőlista
moksz@lib.unideb.hu

Levelezőlista a tagok számára: 
moksz-kozosseg@googlegroups.com

 

Magyar Orvosi Könyvtárak Szövetsége© 2015 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode