2017.03.03 10:26

Orvosi könyvtárosok: feltűnni vagy eltűnni

Sue Espe „Health sciences librarians off the radar” c. cikkének ismertetése

Az egyesült államokbeli Banner Health University könyvtárosa, Sue Espe szerint az orvosi könyvtárak úgy biztosíthatják saját jövőjüket, ha segítségül hívják a marketing modern eszközeit. Espe szerint a szakkönyvtáraknak stratégiai marketing tervvel kell rendelkezniük, melyben meghatározzák az elérni kívánt célokat, majd kifejtik, hogyan kívánják ezeket a célokat lépésről lépésre megvalósítani.

A marketing terv összeállítása az orvosi könyvtárak esetében is ugyanazon az elveken alapul, mint bármilyen más szolgáltatásnál. A marketingben általánosan alkalmazott 4P-modell szerint a marketing-mix elemei a következők: termék (product), ár (price), promóció (promotion) és hely (place). A modell szerint a külső tényezők vizsgálata, a célcsoport meghatározása és a versenytársak feltérképezése elengedhetetlen a sikeres marketing tevékenységhez, csakúgy, mint szolgáltatásunk egyértelmű definiálása. Ha szolgáltatásainkat megfelelően kínáljuk a célcsoportnak, akkor felkelthetjük érdeklődésüket és kíváncsiságukat, valamint aktivizálhatjuk őket.

A hagyományos hirdetési módok mellett egyre nagyobb a jelentősége az ún. személyes eladásnak is. Érdemes jól megfogalmazni és megjegyezni néhány mondatot, amelyet – mintegy liftbeszédet – bárhol elmondhatunk a célcsoport képviselőinek, ebben ismertethetjük szolgáltatásainkat és felhívhatjuk a figyelmet az esetleges újdonságokra. Hasznos lehet, ha minden találkozónkra viszünk magunkkal névjegyet és ennek átadását is összekötjük a könyvtárunk rövid bemutatásával. Hirdetményeinket emailen keresztül is eljuttathatjuk a célközönségnek, a rendszeresen küldött elektronikus üzenetek segítenek abban, hogy a felhasználó érdeklődését fenntartsuk. Könyveinkről küldhetünk összefoglalókat, melyeket szokatlan címmel ellátva, a címzettek nagyobb eséllyel nyitják meg levelünket. Az emailt zárhatjuk úgy, hogy előzetest adunk a következő levelünk tartalmából.

A felsoroltakon túl számos, más termékek és szolgáltatások marketingjében már bevált módszert kipróbálhatunk az olvasók és felhasználók figyelmének felkeltésére és fenntartására. Az orvosi könyvtárak fennmaradásának záloga ugyanis az, hogy próbáljanak feltűnőek maradni a célközönségük előtt.

 

Az eredeti cikk a Journal of the Medical Library Association c. szakfolyóiratban jelent meg, itt olvasható: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4915645/

Vissza

 Postacím
Magyar Orvosi Könyvtárak  Szövetsége
1088 Budapest, Mikszáth tér 5.

 

 e-mail cím
moksz.orvosikonyvtarak@gmail.com

Webtartalom felelős: 
Vizvári Dóra

Hivatalos levelezőlista
moksz@lib.unideb.hu

Levelezőlista a tagok számára: 
moksz-kozosseg@googlegroups.com

 

Magyar Orvosi Könyvtárak Szövetsége© 2015 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode